De geschiedenis

Toneelspelen is een prachtige hobby, die je leven kan verrijken, meer inzicht kan geven in de ander en daardoor ook dichter bij jezelf brengt. Je wordt losser en krijgt meer zelfvertrouwen.
In 1943 is de toneelvereniging opgericht onder de naam “De Gildebroeders”. Inmiddels is er een vaste groep van 8 spelers. Het is een gevarieerde groep qua leeftijd en karakter, maar juist dat maakt het erg leuk. We hebben geen vaste regisseur. We spelen voornamelijk toneelstukken van ca. 1,5 uur.
We hebben een aantal jaren geleden ook een aantal keren Liedjestheater gespeeld. Met de band Thirteen Weeks (zanger Frans Assink) spelen we de tekst uit waar de songs over gaan. Een heel leuke manier van het verbinden van muziek en toneel.
“De Gildebroeders” was bij het ontstaan in 1943 een parochiële vereniging uit de Hengelose Maria-parochie en heette dan ook “De Gildebroeders van Onze Lieve Vrouw”. De oprichters waren vooral onderwijzers. Voorzitter was Theo Elschot, leden waren Ge Konings, Hans Loves, Herman van Baars, Johan Pol en Theo Schouten.
Na de oorlog werden de parochie-grenzen doorbroken en was “De Gildebroeders” gewoon een katholieke Hengelose toneelvereniging. Er werd vaak en veel gespeeld in de hele regio en ook wel daarbuiten. Met de bus naar de Twentse dorpen, spelen in cafés en parochiezaaltjes. Tijdens de “culturele revolutie” eind jaren ’60, werd de katholieke identiteit losgelaten en werden we een Hengelose amateurvereniging.
Willy Falkman is jarenlang secretaris geweest en regisseur van de Gildebroeders. Hij leverde een grote bijdrage aan de vereniging. Hij volgde vele workshops en regiecursussen om het regisseren zo goed en zo lang mogelijk vol te houden. Tot aan zijn overlijden in 2003 is hij bij de Gildebroeders betrokken geweest. Naast Willy Falkman zijn er meerdere regisseurs geweest. Beroepskrachten, maar ook amateurs. Ad Hoeimans, Fred Hofer, Oscar Wagenmans, O. Zandwijk om maar een aantal te noemen.
In de jaren '60 is Piet de Kroon lid geworden van de verenging en heeft de rol van penningmeester op zich genomen. Tot aan zijn overlijden in 2014 heeft hij in vele stukken gespeeld.
Er is een bloeiende tijd geweest. Met de komst van de televisie werd het aantal bezoekers minder. Desondanks bleef een vaste kern toneelliefhebbers bestaan. De inkomsten kwamen vanuit de contributie en de subsidie van de gemeente. Dat betekende het ene jaar een beroepsregisseur en het andere jaar het instuderen van eenakters of het zelf samenstellen van een stuk.
Het spelen van eenakters had ook voordelen: hiermee kun je optreden in kleinere zalen voor verenigingen. De Gildebroeders heeft op eenakterfestivals verschillende prijzen gewonnen.
We hopen nog lang door te kunnen gaan.
Tekst: Fransje Peters (geschreven in 2017 en lid vanaf 1969)